Landet kirkes orgel er fra 1974 og bygget af Marcussen & Søn, Aabenraa. Det har syv stemmer:
2. BJERREBY KIRKE.
Bjerreby kirkes oprindelige orgel er fra 1906 og bygget af A. H. Busch og Sønner, København. Det blev leveret til den nye kirke, der blev indviet 2. søndag i advent 1906. Orglet har 5 manualstemmer og intet pedalklaviatur.
Dette orgel var ikke tilfredsstillende for det store kirkerum. Derfor har der siden 1990'erne været arbejdet med flere projekter for et nyt orgel. I 2001 lykkedes det endelig at finde en løsning: Der er tale om et brugt orgel fra Nørre Lyndelse kirke på Fyn. Orglet havde 10 stemmer fordelt på to manualer og pedal og var bygget af Henning Jensen 1975.
Med genanvendelse af de fleste stemmer samt andre dele fra dette instrument har orgelbyggerfirmaet A.E. Lang's Eftf. ved Knud Jønsson bygget et nyt instrument med følgende disposition:
|
|
|
Klik her for at se billeder af det nye A.E. Lang-orgel i Bjerreby kirke.
Det gamle Busch-orgel blev nedtaget i dagene efter søndag den 16. marts 2003, hvor det spillede for sidste gang. Det opbevares nu i et museumsmagasin i Viborg.
Klik her for at se et billede af Busch-orglet i Bjerreby kirke. Billedet er taget kort før orglets nedtagning. Evt. interesserede, som kunne ønske at erhverve det gamle Busch-orgel, f.eks. til en mindre kirke eller et kapel, er velkomne til at henvende sig til formanden for Bjerreby menighedsråd i Svendborg provsti.
Til det nye orgel blev der inde i kirkerummet bygget et nyt pulpitur.
Nicolaus Bruhns: Complete Organ Works, udsendt 1995 i serien Kontrapunkt fra SteepleChase Productions ApS som nr. 32198. Foruden Bruhns's orgelværker rummer pladen stykker af Heinrich Scheidemann og Christian Flor, indspillet af Sven-Ingvart Mikkelsen på de spændende orgler i Eckernförde og Husum. Begge orgler er bygget af Anders Havgaard Rasmussen og er i disposition ganske små. Der er således ikke selvstændige pedalstemmer. Til gengæld er der to manualer, hvoraf hovedværket i begge orgler har en bordun 16'. Den bruges også som pedalstemme. Der er ingen 16' rørstemme i pedalet, så man må undvære det solide basfundament under musikken. Men det er fantastisk at høre den klangrigdom og vellyd, hvormed Sven-Ingvart Mikkelsen på så beskedne instrumenter fortolker musikken. Særligt stærkt virker det at lytte til Bruhns's sprudlende præludium i G og hans orgelkoral over Nun komm, der Heiden Heiland.
Jeg har en anden en anden CD fra samme firma: Iberian Organ Music, udsendt 1990 som nr. 32035. Denne plade indeholder spansk og portugisk orgelmusik fra ca. 1500-1750 og er indspillet af Jens E. Christensen på orglet i Præstø kirke. Dette orgel er naturligvis noget større end kammerorglerne i Eckernförde og Husum. Det er bygget af Carsten Lund og har 24 stemmer. Den iberiske orgelmusik, hvor komponister som Antonio de Cabezón og Correa de Arauxo nok er af de mest kendte, høres ikke hver dag, men den er spændende og farverig. Bl.a. er der stykker inspireret af slagscener, "bataljer", som var på mode på den iberiske halvø i det 16. og 17. årh.
Romantisk orgelmusik er i vore dage med rette blevet populær. Jeg har en dejlig CD, indspillet 1997 med Mogens Melbye ved orglet i Ribe Domkirke. Her er stykker som Hartmanns sørgemarch ved Thorvaldsens begravelse og Oskar Lindbergs "Gammal fäbodspsalm från Dalarna".
Og så er der en fin orgelkoral af Ralph Vaughan Williams. Den er skrevet 1920 over den walisiske salmemelodi, som kendes under navnene "Rhosymedre" eller "Lovely". (Det er i England tradition, at hver salmemelodi har eget navn. Det kan være salmetekstens begyndelsesord, men ofte er det alt muligt andet, lige fra et stednavn til et personnavn eller navnet på en kirkelig højtid.)
Vaughan Williams fortjener at nævnes for sig selv. Han har skrevet megen dejlig musik, både symfonier, anden instrumentalmusik og korværker samt musik for klaver og orgel. Han fik en særlig betydning for den engelske kirke, da han blev musikalsk redaktør for den ny udgave fra 1933 af den officielle salmebog "The English Hymnal", som oprindelig er fra 1906. Vaughan Williams har selv bidraget til denne salmebog, f.eks. en pragtfuld melodi til salmen "For all the Saints", der også findes i Den danske Salmebog (2002) som nr. 574. Vaughan Williams's melodi, der hedder "Sine nomine" (oversat: uden navn!), er heldigvis kommet med i koralbogen til den nye salmebog, efter at være kommet i brug i mange danske kirker i årene før den nye salmebog blev udsendt. En anden prægtig melodi, hvormed Vaughan Williams har bidraget til den engelske salmebog, er "Salve festa dies" til processionssalmen "Hail thee, Festival Day", en engelsk oversættelse af den franske middelalderbiskop Venantius Fortunatus's latinske hymne "Salve, festa dies". (Den findes ikke i Den danske Salmebog, men vi har dog to andre salmer af denne forfatter, der levede for ca. 1400 år siden: langfredagssalmen nr. 211 "Lad vaje højt vor kongeflag" og salmen nr. 262 "Frydetonen går mod tronen", der lovsynger Kristi kongelige herredømme.)
Ralph Vaughan Williams har "eget" websted, nemlig hjemmesiden for the RVW Society (se menuen).
I Danmark er der et ret omfattende sted med oplysninger om orgler og orgelbyggere. Det hedder Den Danske Orgelregistrant. Se link i menuen.
I Frankrig er der adressen La route des orgues de France (se menuen).
I Nederland (Holland) er der adressen for det nederlandske orgelselskab: Het orgel (se menuen).
© 1999 Didier Gautier
Sidst opdateret 24-10-05