Sønderborg

Når man hører navnet Sønderborg, vil de fleste nok umiddelbart tænke på to historiske begivenheder: Christian II som fange i det gamle slot og krigen i 1864. Begge dele er da også spændende, og man bør bruge tid på at besøge henholdsvis slottet og Dybbøl Banke med den berømte mølle samt det nye Historiecenter, hvor man kan lære meget om krigen i 1864. De tre museer har naturligvis egne hjemmesider, se links i menuen!

Ringridning

Så er der den årlige ringridning den anden weekend i juli. Det er en stor og festlig begivenhed med optog i gaderne, medvirken af fine orkestre fra Danmark og udlandet, selve ringridningen og masser af anden underholdning, sluttende med tattoo og flot festfyrværkeri. Ringridningen har egen hjemmeside. Se link i menuen!

Sønderborg er fyldt 750 år!

Men Sønderborg har i det hele taget meget at byde på. Den er ikke Danmarks ældste by, men den kunne dog i 2006 fejre et 750-års jubilæum. Den ældste omtale af Sønderborg findes nemlig i et brev, udstedt "i Sønderborg paa Als" den 15. juli 1256 af Hertug Valdemar I af Sønderjylland. På det tidspunkt eksisterede sandsynligvis både borg og by. Man har antaget, at borgen ude i Alssund kom først som et led i kongens indsats for at for at værne Danmark mod vendiske sørøvere, hvorefter der på land skulle være opstået en lille by. Men man kan endnu ikke med sikkerhed afgøre, om borg eller by kom først Det betragtes dog som givet, at byen har eksisteret omkring år 1200. Efterhånden udviklede den sig til en vigtig havne- og handelsby med købstadsrettigheder, der blev bekræftet i 1461.

Det preussiske bombardement i 1864 medførte store ødelæggelser, så det er begrænset, hvor mange rigtig gamle bygninger man finder. Der er dog mange eksempler på den slesvigske byggestil med gavlhuse, både gamle og nye. Noget særligt er desuden de mange huse i jugendstil, som blev bygget i den tyske tid. De ligger på Kongevejen og andre gader og har en egen charme.

Men der er altså stadig betydningsfulde, gamle bygninger: Slottet, som nu er et fint museum, og Sct. Marie kirke, den gamle sognekirke tæt ved Christian X's bro.

Mennesker mødes, og god musik opstår!

I Sønderborg er der adgang til mange andre kulturelle oplevelser, ikke mindst inden for musikken. Sønderborg Musikforening afholder kammerkoncerter i riddersalen på slottet, og Sønderjyllands Symfoniorkester har til huse i byen, så en del af orkestrets koncerter afholdes her. Indtil nu har disse koncerter fundet sted i Idrætshøjskolens sal i Frihedshallen, men med Alsion (se nedenfor!) får vi en dejlig ny koncertsal med fornem akustik. Der afholdes også mange gode kirkekoncerter, både i byen og omegnen.

I Kultur- og Medborgerhuset Sønderborghus er der mange aktiviteter, herunder ikke mindst koncerter med populær musik. Både musikforeningen, symfoniorkestret og Sønderborghus har egne hjemmesider. Se links i menuen til venstre.

Med den nye storkommune og kulturcentret Alsion ind i fremtiden!

Sønderborg er en moderne, aktiv by med mange virksomheder. Den er udvidet langt ud på Als og har således opslugt landsognet Ulkebøl og landsbyen Sundsmark. På Sundevedsiden har Dybbøl længe været en del af kommunen, og med den nye kommunalreform kom der fra 1. januar 2007 en virkelig storkommune, bestående af de tidligere kommuner Sønderborg, Sydals, Augustenborg, Nordborg, Broager, Sundeved og Gråsten.

Syddansk Universitet har hidtil haft til huse i gamle skolebygninger, men der bygges i dag nye spændende bygninger lige ved siden af jernbanestationen. Her opføres Alsion, hvor der skal være både universitet, forskercenter og koncertsal for Sønderjyllands Symfoniorkester. Læs om Alsion på dets hjemmeside (link i menuen).

Sønderborgs dejlige omgivelser

Lige uden for byen ligger Sønderskov, hvor det er dejligt at færdes til fods eller på cykel. I foråret er der som i andre danske bøgeskove rent ud sagt vidunderligt: De lysegrønne nys udsprungne blade på træerne og i skovbunden en vrimmel af blomster og andre urter: Hvide anemoner, vorterod, fladstjerne, bingelurt, døvnælde, guldnælde, kalkkarse, storkenæb og skovsyre, for blot at nævne nogle. Men der er ekstra spændende, lidt mere sjældne blomster at finde for den, der leder omhyggeligt: Gule anemoner, tyndakset gøgeurt og engnellikerod.

Gendarmstien er en oplevelse for sig. Det er en mange km lang sti langs kysten fra Høruphav forbi Sønderborg, rundt om Broagerland og videre til grænsen. Ved at gå ad denne sti ser man både dejligt land og dejligt vand!

Og så er der Kær-halvøen. Også her er der dejlig natur at cykle eller vandre i: Marker, skov, udsigt til vandet. Der er gamle landsbymiljøer, og der er utallige minder fra hin dramatiske 29. juni 1864, hvor preussiske tropper gik over Alssund fra Sundeved og erobrede Als. Mindesten efter mindesten beretter om danske soldater, som faldt den dag.

Tilbage til sidens begyndelse

© Didier Gautier 2005.
Sidst opdateret 15-05-07